Sveučilište University Vermont provelo je istraživanja i odgovorilo na sljedeća pitanja, kad govorimo o gnojivu od ovčje vune:

1.Hoće li korištenje gnojiva u obliku vunenih peleta koristiti za povrće i biljke kao što su kupusače , špinat i rajčice, na optimalan način. Sastav ovog organskog gnojiva NPK  9-0-2 , što bi značilo dušika 9 % , fosfora 0 i  kalija 2 %.  Ostaje pitanje hoće li  biljka fosfor kojeg nemamo dovoljno u vunenim peletima koristiti iz tla ?

2.Oslobađa li se dušik u gnojivu  od vune  dovoljno brzo/ sporo na način da ga biljke može koristiti tijekom vegetacijske sezone, s obzirom da nema fosfora koji vezuje dušik?

3.Mogu li hygroskopna svojstva vunenih peleta sačuvati vodu i povečati vlažnosti tla tijekom vegetacijske sezone?

 

Ovo su važna pitanja za uzgajivače povrća i sve poljoprivrednike!

GNOJIVO od ovčje vune djeluje na sljedeći način:

Otkriveno je biljke koriste dušik i kalij  kao sporo-otapajuća hranjiva, i iskorištavaju postojeći fosfor iz tla, što znači manje ispiranja fosfora u podzemne  vodene tokove – što je  dobitak za proizvođače i zajednicu, jer znamo da je fosfor iz kemijskih gnojiva najveći zagađivać tla i podzemnih voda. 

Fosfor ne vezuje dušik jer nije niti potrebno, s obzirom da je struktura dlake takva da vezuje i oslobađa dušik sporo sa vodom koju je vuneno gnojivo upilo i deponiralo .

Higroskopna svojstva peleta pokazuju da mogu pomoći u apsorpciji vlage u slučaju prekomjernih padalina i zatim skupljenu vodu otpuštati u sušnijim razdobljima.

Dokazano je 20 – 30 % smanjenje potrebeza navodnjavanjem i radom električnih pumpi, promičući energetsku učinkovitost i uštedu.

U Istraživanju je korišteno kemijsko gnojivo nasuprot organskog gnojiva od ovčje vune, i to količina od 130 kg po hektaru uz same biljke i rezultati nakon par mjeseci korištenja su sljedeći:

U ovom istraživanju korištena je rajčica kao dugotrajnija kultura pored špinata i kupusača . Uočeni su pozitivni učinci gnojidbe sa vunenim peletima na njihov prinos i rast biljaka. Prinosi  sa gnojivom od  vune  veći su za  25-35 % .

Veličina ploda je bila značajna odrednica u ukupnom prinosu usjeva jer su plodovi bili veći za  25-30 %, a i  sazrijevanje plodova bilo ranije od uobičajnog.

 

ZAKLJUČAK:

OKOLIŠNE I AGRONOMSKE KVALITETE

Peleti  od vune  kao gnojivo mogu biti bolji od drugih organskih gnojiva koji se koriste npr: brašna od kikirikija koje mnogi poljoprivrednici trenutno koriste.

Vuna je hygroskopna i ta kvaliteta znači sposobnost regulacije vlažnosti tla  jer može apsorbirati, zadržati i otpustiti vlagu, zajedno sa  hranjivim sastojcima  produženo kroz vrijeme, kako biljka ili tlo traži .

 

NPK sastav :N- dušik P - fosfor K - kalij

Analiza peleta vune sa prosječnim NPK sastavom od 9 % dušika -0% fosfora -2% kalija , ukazuje na  veliku količinu dušika, malu količinu kalija i gotovo bez fosfora .Upotreba ukazuje  da se  dušik sporo oslobađa zbog fizičkih svojstava vlaknastih vunenih peleta te strukture ovčje dlake koja ga sprema i blokira. Tako da imamo gnojivo sa  sporo- otapajućim prirodnim dušikom i kalijem, bez prisustva fosfora . Za mnoge uzgajivače povrća u Vermontu ovo je idealna kombinacija  kemijskih organskih sastava.

 

BLOKIRANJE CO 2 /ugljika

Do 50% težine ovčje vune čini ugljik. Kada se gnojivo od vunenih peleta ukopa u tlo,  CO2 ugljik ostaje u tlu kao hranjivo i  ne odlazi u atmosferu.

Benefit CO 2 – neutral ako bi  100.000 kg vune bacili u prirodu da ga ne vratimo ga u zemlju prerađenog u vunene pelete kao  organsko gnojivo , otpustili bi u  u atmosferu 50.000 kg CO2.

Pretvarajući sirovu vunu u organsko gnojivo blokiramo CO 2 koji bi otišao u atmosferu.

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

woolee.hrWooleepelelts
woolee.hrGredicarajcica
woolee.hrRipe-red-tomatoes-in-the-garden-2021-09-22-23-29-17-utc
woolee.hrRuka gnojivo
woolee.hrTomato-field-on-summer-day-2021-08-26-17-02-35-utc