1.Hoće li korištenje gnojiva u obliku vunenih peleta na optimalan način koristiti povrću i biljkama kao što su kupusnjače, špinat i rajčice? Sastav ovog organskog gnojiva je NPK 9-0-2 , što znači da dušika ima devet posto, fosfora nula i kalija dva posto. Pitanje je hoće li biljka koristiti fosfor iz tla jer ga nema dovoljno u vunenim peletima.


2.Oslobađa li se dušik u gnojivu od vune dovoljno brzo/ sporo tako da ga biljka može koristiti tijekom vegetacijske sezone, s obzirom na to da nema fosfora koji vezuje dušik?
 

3.Mogu li higroskopna svojstva vunenih peleta sačuvati vodu i povećati vlažnosti tla tijekom vegetacijske sezone?


To su važna pitanja za uzgajivače povrća i sve poljoprivrednike!

GNOJIVO od ovčje vune djeluje na sljedeći način:

Otkriveno je da biljke koriste dušik i kalij kao sporo otapajuća hranjiva i iskorištavaju postojeći fosfor iz tla. To znači manje ispiranja fosfora u podzemne vodene tokove  što je dobitak za proizvođače i zajednicu, ali prije svega prirodu, jer znamo da je fosfor iz kemijskih gnojiva najveći zagađivač tla i podzemnih voda.


Fosfor ne vezuje dušik, a to nije niti potrebno. Struktura dlake je takva da vezuje i oslobađa dušik sporo s vodom koju je vuneno gnojivo upilo i deponiralo .
Higroskopna svojstva peleta pokazuju da mogu pomoći u apsorpciji vlage u slučaju prekomjernih padalina i zatim skupljenu vodu otpuštati u sušnijim razdobljima.
To znači 20 do 30 posto manje potrebe za navodnjavanjem i radom električnih pumpi, a time energetsku učinkovitost i uštedu.


U Istraživanju je korišteno kemijsko gnojivo nasuprot organskog od ovčje vune i to uz same bilje. Količina je bila 130 kg po hektaru i rezultati nakon par mjeseci korištenja su sljedeći:
U istraživanju korištena je rajčica kao dugotrajnija kultura uz špinat i kupusnjače.  Uočeni su pozitivni učinci gnojidbe vunenim peletima  jer je prinos bio veći za 25 do 35 posto, a isto toliko i plodovi. Sazrijevanje ploda bilo je ranije od uobičajenog.

 

ZAKLJUČAK:

OKOLIŠNE I AGRONOMSKE KVALITETE
Peleti od vune kao gnojivo mogu biti bolji od drugih organskih gnojiva koji se koriste, kao što je  brašno od kikirikija koje mnogi poljoprivrednici trenutno koriste. Vuna je higroskopna i ta kvaliteta znači sposobnost regulacije vlažnosti tla jer može apsorbirati, zadržati i otpustiti vlagu, zajedno sa hranjivim sastojcima produženo kroz vrijeme, kako biljka ili tlo traži.

 

NPK sastav :N-dušik P- fosfor K- kalij

Analiza peleta vune s prosječnim NPK sastavom od 9 posto dušika, nula posto fosfora  i 2 posto kalija , ukazuje na veliku količinu dušika, malu količinu kalija i gotovo bez fosfora. Upotreba ukazuje da se dušik sporo oslobađa zbog fizičkih svojstava vlaknastih vunenih peleta te strukture ovčje dlake koja ga sprema i blokira. Tako da imamo gnojivo sa sporo otapajućim prirodnim dušikom i kalijem, bez prisustva fosfora . Za mnoge uzgajivače povrća u Vermontu ovo je idealna kombinacija kemijskih organskih sastava.

 

BLOKIRANJE CO2 /ugljika

Do 50 posto težine ovčje vune čini ugljik. Kada se gnojivo od vunenih peleta ukopa u tlo, CO2 ostaje u tlu kao hranjivo i ne odlazi u atmosferu.
Ako bismo 100.000 kg vune bacili u prirodu otpustili bi u atmosferu 50.000 kg CO2.
Pretvarajući sirovu vunu u organsko gnojivo, odnosno vunene pelete,  blokiramo CO2 koji bi otišao u atmosferu.

 

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

woolee.hrWooleepelelts
woolee.hrGredicarajcica
woolee.hrRipe-red-tomatoes-in-the-garden-2021-09-22-23-29-17-utc
woolee.hrRuka gnojivo
woolee.hrTomato-field-on-summer-day-2021-08-26-17-02-35-utc